lørdag 8. september 2012

Fyringskalkulator

Den velkjente nyhetsformidleren ABC Nyheter var i vår ute i et ørlite public service-ærend, til glede for folk både i hus og hytte. Denne gang var tjenesten en fyringskalkulator som etter noen enkle tastetrykk og museklikk sammenligner ulike fyringsalternativer. Prisene blir oppgitt i øre per kilowattime, så nå slipper en stakkars varmekunde å lure på hva som er billigst av en favn ved, et fat fyringsolje eller en panelovn på to tusen watt.
Dette skal kalkulatoren ha faglig skryt for, men et faglig minus tar vi også med. Kalkulatoren tar ikke hensyn til kvalitet, kun til pris. Det burde ha vært et parameter for varmens kvalitet også, for alle vet at varmen fra et tyribål og en stråleovn ikke er helt den samme.
En favn bjørkeved til to tusen kroner kommer for eksempel slik ut i konkurranse med elektrisk strøm til tjuefem øre kilowattimen (vi gidder ikke sammenligne ved med fyringsolje og parafin da dette ikke har vært aktuelt siden midten av åttitallet...):
Strømpris: 57,50
Vedpris: 74,59
Strøm er billigere enn ved når strømmen er billig og veden er dyr, altså.
Det trenger vi kanskje ikke en egen kalkulator for å forstå, men hva om vi hogger veden selv (og det gjør vi jo)?
Da blir regnestykket et ganske annet - et ganske hyggelig et, rent økonomisk sett (og her har vi satt satt vedprisen til hundre kroner for motorsagbensin, sagkjedeolje og filslitasje):
Strømpris: 57,50
Vedpris: 3,73
Kalkulatoren er utviklet av Smarte Penger, men det smarteste er vel som vanlig å gjøre jobben selv.

1 kommentar:

  1. Heldige meg som kan nyte godt av all denne gode, billige veden, ferdig og klar i vedkassa! Liker deg!

    SvarSlett