tirsdag 10. januar 2012

Forberedelser

Vi får stadig henvendelser fra lesere som undrer seg over mangt og meget som har med vedhogst å gjøre. I dag skal vi se nærmere på en viktig del av vedhoggingen, nemlig forberedelsene. Som alle vet er dette halve jobben - ingen bygger hus i løse luften - grunnmuren må være på plass.
Vi skal ta for oss to ulike sider ved klargjøring til skogen; utstyr og ernæring.
Utstyret må være i orden, og dette er en fin kvelden før-aktivitet. Vi pleier å se over motorsaga og slipe kjedet, samt fylle opp bensin- og oljekanner. Lenge brukte vi rundfil med anlegg til å slipe tennene i kjedet, men i det siste har vi brukt et noe mer avansert produkt fra den tyske kvalitetsleverandøren Stihl. Her er rundfil og flatfil med anlegg for rett vinkel i ett slik at vi sliper både rytter og kniv i samme drag. Da er saga klar for skogen og vi slipper unødvendige minutter med sliping i skogen før vi går i gang (men vi tar selvsagt noen drag med fila mellom etterfyllingene).
Resten av utsyret sjekker vi at er på plass; verneutstyr (jepp), øks (jepp), tømmersaks (jepp), osv...
Vedhogst er helt på topp blandt energikrevende aktiviteter (så de fleste av oss kan kutte ut treningssenteret og heller ta med øksa i skogen). Frokosten er helt avgjørende, så her nytter det ikke med kaffe og kake. En skikkelig tømmerhoggerfrokost inneholder rikelige mengder egg og flesk (altså proteiner), i tillegg kan vi spe på med lange karbohydrater, for eksempel havregrøt.
I løpet av dagen i skogen må dietten endres noe. Nå er det karbohydrater som får spille førstefiolin, men det får vi skrive mer om ved (!) en senere anledning...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar