mandag 23. januar 2012

Dikt i vedaskog

Selv om det er litt på siden av hva vi ellers velger å publisere her på Vedhoggerblogger, tar vi med dette diktet med tilhørende bilde. Dets litterære kvalitet skal vi ikke mene noe om, men innholdet står vi for ett hundre prosent.


Dette var en gang et bjørketre
Nå er det blitt til en stabel med ved
Og er vi forsiktig
Og tørker den riktig
Så skal vi nok klare å brenne den ned

tirsdag 10. januar 2012

Forberedelser

Vi får stadig henvendelser fra lesere som undrer seg over mangt og meget som har med vedhogst å gjøre. I dag skal vi se nærmere på en viktig del av vedhoggingen, nemlig forberedelsene. Som alle vet er dette halve jobben - ingen bygger hus i løse luften - grunnmuren må være på plass.
Vi skal ta for oss to ulike sider ved klargjøring til skogen; utstyr og ernæring.
Utstyret må være i orden, og dette er en fin kvelden før-aktivitet. Vi pleier å se over motorsaga og slipe kjedet, samt fylle opp bensin- og oljekanner. Lenge brukte vi rundfil med anlegg til å slipe tennene i kjedet, men i det siste har vi brukt et noe mer avansert produkt fra den tyske kvalitetsleverandøren Stihl. Her er rundfil og flatfil med anlegg for rett vinkel i ett slik at vi sliper både rytter og kniv i samme drag. Da er saga klar for skogen og vi slipper unødvendige minutter med sliping i skogen før vi går i gang (men vi tar selvsagt noen drag med fila mellom etterfyllingene).
Resten av utsyret sjekker vi at er på plass; verneutstyr (jepp), øks (jepp), tømmersaks (jepp), osv...
Vedhogst er helt på topp blandt energikrevende aktiviteter (så de fleste av oss kan kutte ut treningssenteret og heller ta med øksa i skogen). Frokosten er helt avgjørende, så her nytter det ikke med kaffe og kake. En skikkelig tømmerhoggerfrokost inneholder rikelige mengder egg og flesk (altså proteiner), i tillegg kan vi spe på med lange karbohydrater, for eksempel havregrøt.
I løpet av dagen i skogen må dietten endres noe. Nå er det karbohydrater som får spille førstefiolin, men det får vi skrive mer om ved (!) en senere anledning...

søndag 1. januar 2012

Godt nyttår!

Vi takker våre lesere for det gamle året med et ørlite kløyvetriks. Vi har vært i vedskogen i romjula og kappet og kløyd noen furutrær som ble felt for en god stund siden. Kløyving med øks er best i minusgrader, men det er jo ingen som gjør noe med været... Når vi i tillegg vet at høsten har vært som en middels vinter på Vestlandet, var det ikke annet å vente at kubbene var noe seige. De var også tunge og dermed var det vrient å svinge øks og kubbe over nakken og dælje i hoggestabben.
Kløyvetrikset går ut på å bruke vekta fra en kubbe for å kløyve en annen. Sett øksa fast i kubben og hiv en annen kubbe over øksa. Denne metoden fungerer utmerket helt til det er en kubbe igjen...